Książka zawiera oszałamiającą liczbę ponad 100 przepisów. Wszystkie w pełni podążają za wegańskim duchem. Czytelnicy i amatorzy jedzenia znajdą tu przepisy na obiady i kolacje z bulw, korzeni, a także liści.
Książka ujawnia wręcz czarodziejskie właściwości roślin, o których zwykli śmiertelnicy nie mieli wcześniej pojęcia. Okazuje się, że burak może się zmienić w pyszne i apetycznie wyglądające masło czekoladowe, z kapusty mogą powstać chrupiące chipsy, a smak pietruszki można połączyć ze smakiem gruszki.
Kuchnia roślinna nie ma narodowości, jest ogólnoświatowa i przeznaczona dla wszystkich miłośników dobrego jedzenia, nie tylko wegan. Również miłośnicy mięsa będą zaskoczeni niecodziennymi połączeniami oraz właściwościami warzyw. Marta Dymek szukając inspiracji do książki wiele podróżowała, spotkała się z przedstawicielami wielu kultur oraz odwiedziła wiele zakątków świata.
"Nowa jadłonomia" otworzy oczy na połączenia smakowe wielu Czytelnikom i kucharzom amatorom. W książce znajdują się zarówno bardzo proste w przygotowaniu potrawy, nie wymagające specjalnego kunsztu kucharskiego, jak i te bardziej wyrafinowane, które zachwycają swoją wyjątkowością oraz aspektem wizualnym.Do przygotowania potraw z tej książki nie trzeba żadnych szczególnych rekwizytów czy przyrządów kuchennych. Wszystkie składniki można dostać w naszym kraju. Wszystkie potrawy są na wyciągnięcie ręki. Wystarczy dobra wola i trochę zaangażowania, aby razem z autorką przemierzać świat pełen wegańskich i niesamowicie smacznych potraw.